Święta bez pszenicy
Kontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz
aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym
kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły
się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków
najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka
i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki –
wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich
świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad
250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i
bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy
podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy.
Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej.
Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających
bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych,
wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi.
Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np.
kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale
większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze,
pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje
uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta.
Nakład wyczerpany