Dieta przeciwmigrenowa Jadłospisy i przepisy na dania pomocne w łagodzeniu migrenowych bólów głowy
Jak za pomocą właściwego odżywiania ograniczyć bóle głowy
Miliony ludzi na całym świecie cierpią z powodu migreny. Przyczyny tego bolesnego zaburzenia, wytrącającego nas z normalnego rytmu życia, nie są do końca zbadane. Osoby nim dotknięte wiedzą, że leki przeciwbólowe działają tylko czasami, a często są całkowicie nieskuteczne. Jednocześnie wyniki wielu badań wskazują, że stosowanie zdrowej, zrównoważonej diety, wolnej od produktów migrenogennych, pomaga w zmniejszeniu częstotliwości i intensywności napadów migrenowych.
Idąc tym tropem, dyplomowana dietetyczka Tara Spencer, która sama przez 20 lat zmagała się z migreną, zwróciła uwagę na swoją codzienną dietę i wyeliminowała z niej pokarmy sprzyjające migrenom, czego skutkiem było zdecydowane ograniczenie bólów głowy. W książce podzieliła się swoimi osobistymi i zawodowymi doświadczeniami, tworząc prosty i łatwy
do zrealizowania plan poprawy jakości życia.
Dieta przeciwmigrenowa zawiera:
- Analizę przyczyn i objawów choroby, wykraczającą poza stwierdzenie, że jest ona „okropnym bólem głowy”;
- Trzydniowy program oczyszczenia organizmu, uwzględniający obserwację objawów i sposoby ich opanowania;
- Plan posiłków na 28 dni, złożony z wyśmienitych dań na śniadania, obiady i kolacje oraz przekąsek, które nie stworzą ryzyka wywołania napadu migrenowego;
- Instrukcję bezpiecznego przywracania do codziennej diety produktów, które mogą być czynnikami migrenogennymi;
- Dzienniczek migrenowy, pomagający w prowadzeniu systematycznej obserwacji czynników powodujących migrenę i jej objawów;
- Propozycje sprzyjającej zdrowiu aktywności fizycznej, umożliwiającej ograniczenie stresu i pomagającej zachować dietę.
Spróbuj! Przekonaj się, że życie bez migren naprawdę istnieje!
-
Książka zawiera wiele ciekawych przepisów, które na pewno wykorzystam w swoim menu.
-
Polecam wszystkim zainteresowanym tematem jak i tym, których po prostu interesują zdrowe, fajne przepisy.